Wednesday, January 10, 2007

HD Reloaded


Nu har jag haft boxen snart 2 veckor, och det som verkligen är slående - och som jag också var lite orolig över - är att all vanlig TV numera är genomtrist att titta på.

Med anledning av detta följer här en utläggning om dagens TV-format som försöker att inte använda för många konstiga termer eller kantonesisk-grekiska ord. *harkel*

Med digital-TV kom en del hel del fördelar och en hel del nackdelar. Fördelarna är t.ex digitalt ljud med möjlighet till surround-ljud, samt att man kan ta emot signaler i äkta bredbild vilket utnyttjar våra nya apparater till fullo. Det värsta med att se film på TV var förr i tiden att man kapade sidorna på bred film vilket medförde att texttitlar och dylikt kapas mitt i orden utan pardon, samt att mer dramatiska utsnitt där två skådespelare är placerade i utkant på den breda orginalbilden, här bara lämnar deras nästippar synliga efter kapningen. Så bredbild och surround gillar vi. En annan fördel är att digitalboxarna ger en massa mervärde i form av prydlig grafisk översikt av tv-tablån, tillgång till långt många fler kanaler, pay-per-view och en del interaktivt innehåll, samt möjlighet att pausa live-TV.

Ska vi då hoppa över till nackdelarna? Nummer ett i denna kategori måste nog vara själva boxen enligt svenska folket. Man måste numera ha 2 boxar för att kunna spela in och titta samtidigt, och man måste ha en box och eventuellt kort vid varje TV i hushållet, sånt retar upp folk såhär i övergången till det nya.
För mej personligen finns det mer bekymmersamma nackdelar, och det är komprimering*. När video skickas digitalt kan det jämföras med en bredbandsuppkoppling, och själva informationen är formaterad nästan precis på samma sätt som en videofil du laddar ner från nätet. Den vanligaste komprimeringstypen är "mpeg-2", samma typ som lagras på en DVD. Toppen, tänker du kanske, DVD-kvalitet rakt in i TV:n? Tyvärr inte, ungefär hälften så bra som en DVD är det bästa man kan räkna med.
Hur kommer det sej då? Jo, fördelen med komprimering sett från tv-kanalens synpunkt är att dom själva kan välja hur mycket bandbredd sändningen får uppta (ju mer bandbredd, desto bättre bild, desto dyrare sändingar). SVT sänder visst i 5 mbit (miljoner bitar per sekund). Om du tittar på t.ex ZTV vilken borde ha en mycket lägre (billigare) bandbredd så kan vem som helst se hur det krusar sej och kryper runt kanal-logotypen uppe i hörnet, särskilt med hjälp av en lite större platt-tv. Det beror på att den är kraftigt komprimerad så att den inte ska ta lika stor plats i etern. Gamla analoga sändningar hade inte detta problem, men heller inga av fördelarna.

Så det digital-tv har gett oss är en smetigare bild, vilket är en effekt av låg (billig) bandbredd. Det digital-TV även har gett oss är möjligheten till HDTV, vilket som bekant är som vanlig TV fast uppåt 5 gånger mer detaljrik, vilket är mycket. Du får förmodligen in ca 5st medelmåttekanaler på samma utrymme som 1st HDTV-kanal. Så om TV4 slog ihop alla sina struntkanaler till 1 högupplöst kanal skulle vi kunna njuta till fullo av krispiga bilder och dessutom slippa alla gamla rostiga repriser av Falcon Crest. Oh happy day! Men det kan man väl titta i månen efter.

På den pågående CES-mässan får vi reda på att HD-utbudet kommer att fördubblas under 2007 i USA, och dom har redan ett stort utbud, och i takt med att fler återupptäcker hemmabions tjusning kommer nog efterfrågan att mötas även här så småningom.
För den som är det minsta insatt i vad HD är förnågot får blotta ordet "Discovery HD" ögonen att tindra längtande, det är ren detaljporr. Denna kanal använder den högsta spatiala upplösningen och en komprimeringstyp som är mer effektiv än den gamla vanliga**. Discovery visar vägen och sätter ribban - som vanligt i framtiden.

* Komprimering är ett sätt att återskapa den rörliga bilden med långt mycket mindre information än den ursprungliga källan hade. En vanlig jpeg-bild är t.ex ofta komprimerad till c:a en tiondel av sin ursprungliga storlek, och det leder ofrånkomligen till förlorad information.
Läs mer om hur komprimering förstör din bild.

** h.264 istället för mpeg-2

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

*Blir förvirrad*

10 January, 2007 23:35  
Anonymous Anonymous said...

Öl och film var det ja.

10 January, 2007 23:59  
Anonymous Anonymous said...

Fortfarande mycket intressant, informativt på en förstålig nivå, mycket just kanske för att jag själv just nu gräver ner mig i denna djungel pga en omorganisering av TVutrustning hemma.

12 January, 2007 09:00  
Blogger Spanarn said...

twe: skönt att höra att jag lyckas närma mej en någerlunda begriplig nivå :P

12 January, 2007 20:56  
Blogger vildtass said...

Den här gången förstår jag vad du skriver! Jag lade med förtjusning märke till att du dessutom klarar av att hantera det för många så besvärliga ordparet "ju - desto". Dutti spanarn, bra svenska!

18 January, 2007 18:23  

Post a Comment

<< Home